top of page

Elämänkatsomustieto

 

Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Elämänkatsomustiedon opetuksessa ihmisiä pidetään luonnollisina, tajunnallisina ja kulttuurisina toimijoina, jotka luovat ja uusintavat merkityksiä keskinäisessä kanssakäymisessään. Inhimilliset katsomukset ja käytännöt nähdään yksilöiden, yhteisöjen ja traditioiden vuorovaikutuksen tuloksena syntyneinä.

 

Elämänkatsomustiedon opetus rakentuu ihmiskäsitykselle, joka korostaa ihmisten mahdollisuutta elää vapaina ja keskenään tasavertaisina, aktiivisina ja tavoitteellisina. Oppiaineen opetuksessa painotetaan ihmisten kykyä tutkia maailmaansa ja laajentaa sitä koskevaa tietämystään sekä yhteisellä toiminnallaan tietoisesti ohjata elämäänsä. Näistä lähtökohdista oppiaine tukee opiskelijoiden elämänkatsomuksen ja identiteetin muotoutumista sekä heidän yhteisöllisten hyvän elämän ihanteidensa ja käytäntöjensä hahmottumista.

 

Suoritusjärjestys


ET:n pakollinen kurssi 1 olisi suotavaa suorittaa ensimmäisenä. Muutoin suoritusjärjestys on vapaa.

 

Arviointi


ET:n kurssit 1-5 arvioidaan numeroin.

 

Pakolliset kurssit


ET1 Hyvä elämä  
Kurssilla pohditaan, mitä on hyvä elämä, millaisista aineksista identiteetti ja yksilöllinen elämä koostuvat ja millaiset mahdollisuudet ihmisillä on tavoitella hyvää elämää.

ET2 Maailmankuva
Kurssilla pohditaan maailmankuvan muodostumista ja maailmankuvien eroja. Kurssilla perehdytään maailman käsitteellistämisen tapoihin sekä tiedon ja eri yhteisöllisten instituutioiden merkitykseen siinä.
 
ET3 Yksilö ja yhteisö
Kurssilla pohditaan yksilöä, yhteisöllisyyttä, yhteiskuntaa ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Kurssilla perehdytään oikeudenmukaisuuden ja demokratian toteutumiseen. Kurssilla käsitellään ihmisoikeussopimuksia ja niiden historiaa sekä ihmisoikeusrikoksia kuten vainoja ja holokaustia.

 

Syventävät kurssit


ET4 Kulttuuriperintö ja identiteetti
Kurssilla pohditaan kulttuuriperintöä hyvän elämän lähtökohtana ja hyvän elämän mittana sekä toisaalta jatkuvasti kehittyvänä ja muuttuvana ilmiönä. Kurssilla perehdytään sekä maailman että suomalaisen nyky-yhteiskunnan monikulttuurisuuteen.
Kulttuuriperintö ja identiteetti, ET4. Opiskelijan on mahdollista suorittaa kyseinen kurssi osallistumalla uskonnon UE5 –kurssin , Mihin suomalainen uskoo, opetukseen.

ET5 Maailman selittäminen katsomusperinteissä
Kurssilla pohditaan erilaisia tapoja selittää maailmaa myyttisissä, uskonnollisissa ja katsomuksellisissa perinteissä. Kurssilla perehdytään erilaisten katsomusten syntyyn, historiaan ja tut-kimukseen.
Maailman selittäminen katsomusperinteissä, ET5. Opiskelijan on mahdollista suorittaa kyseinen kurssi osallistumalla uskonnon UE4 –kurssin, Uskontojen maailmat, opetukseen.

bottom of page