Saksa, A-kieli
Suoritusjärjestys
Pääsääntöisesti kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä.
Pakolliset kurssit
SAA1 Jugendliche und ihre Welt / Nuori ja hänen maailmansa
Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston ja perusrakenteiden hallintaa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät jokapäiväiseen elämään ja henkilökohtaiseen kanssakäymiseen ja ihmissuhteisiin, ja kieli on tuttavallista ja epämuodollista. Kurssilla painotetaan keskustelua, mielipiteen ilmaisua ja keskeisiä puheviestinnän strategioita.
SAA2 Kommunikation und Freizeit / Viestintä ja vapaa-aika
Kurssilla harjoitetaan puheviestintää monipuolisesti ja vahvistetaan ja laajennetaan rakenteiden hallintaa. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät vapaa-aikaan ja harrastuksiin ja niiden yhteydessä käytettäviin palveluihin. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla. Puheviestinnän strategioiden hallintaa vankennetaan ja kiinnitetään huomiota ilmaisuvarmuuteen.
SAA3 Lernen und Arbeiten / Opiskelu ja työ
Kurssin aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun ja työelämään, ja kurssilla harjoitellaan niille tyypillistä suullista ja kirjallista viestintää. Harjoitetaan myös muodollisten tilanteiden vaatiman kielen ymmärtämistä ja käyttämistä.
SAA4 Gesellschaft und die Welt um uns / Yhteiskunta ja ympäröivä maailma
Kurssilla painotetaan puhumista ja tekstin ymmärtämistä vaativahkolla tasolla. Lähtökohtana ovat oman maan ja kohdemaiden yhteiskuntiin liittyvät tekstit. Kurssilla harjoitellaan erilaisia ymmärtävän lukemisen strategioita. Kirjallista ilmaisua harjoitellaan kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.
SAA5 Kultur / Kulttuuri
Opiskelijat valmistavat valitsemastaan aiheesta laajahkon tuotoksen ja esittelevät sen.
SAA6 Wissenschaft, Wirtschaft und Technik / Tiede, talous ja tekniikka
Kurssilla painotetaan vaativan kieliaineksen ymmärtämistä. Aiheina ovat eri tieteenalat, tekniikan saavutukset, viestinnän eri muodot ja talouselämä. Jatketaan lukemisstrategioiden harjoittelua ja hiotaan kirjallista ilmaisua kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.
Syventävät kurssit
SAA7 Natur und nachhaltige Entwicklung / Luonto ja kestävä kehitys
Kurssi antaa opiskelijalle valmiuksia ymmärtää ja käyttää luontoon, luonnontieteisiin ja kestävän kehityksen aihepiiriin liittyvää kieltä.
SAA8 Rede und verstehe besser / Puhu ja ymmärrä paremmin
Kurssilla harjoitetaan puheviestinnän strategioita ja suullisen kielen käyttöä eri tilanteissa kullekin kielelle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Puhumisen harjoittelun aiheina ovat ajankohtaiset tapahtumat ja muiden kurssien aihepiirit. Puhumista harjoitellaan kyseisiin aiheisiin liittyvien vaativien tekstien ja puheen ymmärtämistä harjoittavien materiaalien avulla.
Koulukohtaiset soveltavat kurssit
SAA9 Abiturienttikurssi
Kurssilla harjoitetaan monipuolisesti päättökokeen tehtäviä ja valmentaudutaan päättökokeeseen.
SAA10 Suullisen kielitaidon kurssi
Kurssilla harjoitetaan jokapäiväisiä kielenkäyttötilanteita ja laajennetaan niissä tarvittavaa sanastoa, mielipiteen ilmaisua, puheen tai esitelmän pitoa sekä puhe- ja tapakulttuuria. Kurssilla valmistaudutaan valtakunnalliseen suullisen kielitaidon kokeeseen.
SAA11 Gemeinsame Welt und Internationalisierung / Yhteinen maailma ja kansainvälistyminen
Aihealueita ovat yleismaailmalliset kehityslinjat, ajankohtaiset tapahtumat ja erilaisiin maailmankuviin liittyvät aiheet.
Aihekokonaisuudet hyvinvointi ja turvallisuus (yleismaailmallisia konflikteja) kulttuuri-identiteetti (kulttuurien välinen viestintä) sekä viestintä- ja mediaosaaminen mediakriittisyys, esimerkiksi sähköisten sanomalehtien vertailua). Numeroarviointi.
Saksa, B2- ja B3 -kielet
B2-kieli on perusopetuksen 7-9 vuosiluokalla alkanut kieli, B3-kieli on lukiossa alkava vapaaehtoinen vieras kieli. Kummassakin oppimäärässä on vain syventäviä kursseja.
SAB31 Guten Tag, schön Sie zu treffen / Hyvää päivää, hauska tutustua
Kurssilla opiskellaan perusvuorovaikutukseen liittyvää kieltä, kuten tervehtimistä, hyvästelemistä ja esittäytymistä. Lisäksi opetellaan kertomaan perusasioita itsestä ja kysymään vastaavia asioita keskustelukumppanilta. Käsitellään keskieurooppalaista tapakulttuuria. Aihepiirit kattavat myös perheen ja lähimmät ihmissuhteet. Kurssilla opitaan selviytymään yksinkertaisista arkipäivän viestintätilanteista. Kurssilla painotetaan puhumista, erityisesti sujuvaa ääntämistä.
SAB32 So wird´s gemacht / Näin asiat hoituvat
Kurssin aihepiirejä ovat suku, ystävät ja muut ihmissuhteet sekä erilaiset jokapäiväiset kielenkäyttötilanteet, kuten ostoksien tekeminen, asiointi postissa ja pankissa, liikennevälineiden sekä majoitus- ja ravintolapalveluiden käyttäminen. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista.
SAB33/SAB21 Freizeit und Hobbys / Vapaa-aika ja harrastukset
Aihepiirit liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin sekä niiden yhteydessä käytettäviin palveluihin. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista. Kiinnitetään huomiota suomalaisen ja saksalaisen kommunikointitavan eroihin. Harjoitellaan ilmaisemaan omia mielipiteitä saksalaiseen puhekulttuuriin sopivalla tavalla. Edellisissä kursseissa esiin tulleiden kielen perusrakenteiden tuntemusta syvennetään ja laajennetaan.
SAB34/SAB22 Bei uns und anderswo / Meillä ja muualla
Aihepiireinä ovat suomalaiset ja saksankielisten maiden ihmiset, Suomen, Saksan Itävallan ja Sveitsin maantiede ja historia sekä nähtävyydet ja lomanviettomahdollisuudet. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista ja vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla.
SAB35/SAB23 Früher und heute / Ennen ja nyt
Kurssilla tarkastellaan historian ja yhteiskunnallisten muutosten vaikutusta yksittäisen ihmisen elämään, hänen arkeensa ja hyvinvointiinsa. Kurssilla painotetaan puheviestintää ja vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla.
SAB36/SAB24 Lernen und Zukunftspläne / Opiskelu ja tulevaisuudensuunnitelmat
Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin. Vertaillaan koulutusta ja työelämää Suomessa ja Keski-Euroopassa. Pohditaan myös suomalaisten ja saksalaisten nuorten toiveisiin ja tulevaisuudensuunnitelmiin vaikuttavia kulttuurisia tekijöitä. Kurssilla harjoitellaan edellä mainittuihin aihepiireihin liittyvää suullista ja kirjallista viestintää, kuten omien toiveiden ja suunnitelmien kuvailua.
SAB37/SAB25 Kultur / Kulttuuri
Kurssin aihepiireinä ovat Saksan, Itävallan ja Sveitsin kuvataide, kirjallisuus, musiikki, elokuva, teatteri tai urheilu. Opiskelijat hakevat tietoa eri lähteistä ja esittelevät heitä erityisesti kiinnostavia taideteoksia tai kulttuurin osa-alueita. Kurssilla harjoitetaan kielitaidon kaikkia alueita.
SAB387SAB26 Unsere gemeinsame Erde / Yhteinen maapallomme
Lähtökohtana ovat yleistajuiset tekstit, jotka käsittelevät maapallon nykytilaa ja tulevaisuudennäkymiä sekä erilaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä Suomessa ja Keski-Euroopassa. Tutustutaan myös eri medioiden tuottamiin teksteihin. Kurssilla painotetaan tekstin ymmärtämistä ja kuvausten ja yksinkertaisten selostusten laatimista suullisesti ja kirjallisesti.
SAB39/SAB27 Wissenschaft und Technik / Tiede ja tekniikka
Lähtökohtana ovat eri tieteenaloihin, tekniikkaan ja viestinnän eri muotoihin liittyvät yleistajuiset tekstit. Kurssilla painotetaan tekstin ymmärtämistä ja kirjoittamista.
SAB310/SAB28 Natur und nachhaltige Entwicklung / Luonto ja kestävä kehitys
Kurssin aihepiireinä ovat luonto ja sen ilmiöt sekä luontoon suhtautuminen omassa ja saksankielisen Euroopan kulttuureissa. Kurssilla painotetaan tekstin ymmärtämistä ja kirjoittamista.