top of page

Ruotsi, B1-kieli

Toinen kotimainen kieli

 

Ruotsin kielen opetus kehittää opiskelijoiden kulttuurien välisen viestinnän taitoja. Se antaa heille ruotsin kieleen ja sen käyttöön liittyviä tietoja ja taitoja sekä tarjoaa heille mahdollisuuden kehittää pohjoismaista yhteiskuntaa ja kulttuuria koskevaa tietoisuuttaan, ymmärtämystään ja arvostustaan. Se auttaa opiskelijoita syventämään tietojaan kaksikielisestä Suomesta. Ruotsin kielen opetus antaa opiskelijoille valmiudet ruotsin kielen omaehtoiseen opiskeluun auttamalla heitä ymmärtämään, että viestintätaidon saavuttaminen edellyttää pitkäjänteistä ja monipuolista viestinnällistä harjoittelua. Ruotsin kieli oppiaineena on taito-, tieto- ja kulttuuriaine.

 

Suoritusjärjestys


Pakolliset kurssit on suoritettava numerojärjestyksessä. Joissain poikkeustapauksissa peräkkäisten pakollisten kurssien suoritusjärjestys voi olla toinen.  RUB 8-10 kurssit voi suorittaa vasta pakollisten kurssien jälkeen, mutta niiden keskinäinen suoritusjärjestys on vapaa.

 

Arviointi


Pakolliset ja syventävät kurssit  sekä soveltava RUB10 arvioidaan numeroin (4-10). Muut soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä.

 

Pakolliset kurssit


RUB1 Koulu ja vapaa-aika
Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston ja perusrakenteiden hallintaa opiskelijoiden tarpeen mukaan. Aihepiireinä ovat opiskelu ja nuorten harrastukset, ja kieli on tuttavallista ja epämuodollista. Kurssilla painotetaan keskustelua, mielipiteen ilmaisua ja keskeisiä puheviestinnän strategioita.

RUB2 Arkielämää Pohjoismaissa
Kurssilla jatketaan sanaston ja rakenteiden vahvistamista ja painotetaan puheviestinnän harjoittamista sekä kirjoittamista lyhyiden viestinnällisten tehtävien avulla. Kurssilla jatketaan nuorten elämän, opiskelun, työn, harrastusten, palveluiden ja vapaaajan tarkastelua. Aihekokonaisuudet “hyvinvointi ja turvallisuus” ja “viestintä- ja mediaosaaminen” antavat näkökulmia kurssin aiheiden tarkasteluun. Vankennetaan suullisen viestinnän strategioiden hallintaa ja kiinnitetään huomiota ilmaisuvarmuuteen.

RUB3 Suomi, Pohjoismaat ja Eurooppa
Aihepiireinä ovat kotimaa, suomenruotsalaisuus, vertailu muihin Pohjoismaihin sekä Suomi pohjoismaisena valtiona Euroopassa. Aihekokonaisuus “kulttuuri-identiteetti ja kulttuurien tuntemus” tarjoaa mahdollisuuksia käsitellä kurssin aiheita. Kirjoittamistaitoa harjoitellaan kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä. Kurssilla harjoitellaan erilaisia ymmärtävän lukemisen strategioita.

RUB4 Elämää yhdessä ja erikseen
Aihepiireinä ovat elämänarvot, ihmissuhteet, sukupuolten ja ikäryhmien kohtaaminen opiskelussa ja työssä sekä ajankohtaiset yhteiskunnalliset ilmiöt. Aihekokonaisuuksista korostuu “hyvinvointi ja turvallisuus”.

RUB5 Elinympäristömme
Aihepiireinä ovat luonto, muuttuva elin- ja työympäristö sekä joukkoviestimet. Aihekokonaisuudet “kestävä kehitys”, “teknologia ja yhteiskunta” sekä “viestintä- ja mediaosaaminen” tarjoavat näkökulmia kurssin aiheiden käsittelyyn. Harjoitellaan ymmärtävän lukemisen strategioita ja hiotaan kirjallista ilmaisua kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä.

 

Syventävät kurssit


RUB6 Puhu ja ymmärrä paremmin
Kurssilla harjoitetaan puheviestinnän strategioita ja suullisen kielen käyttöä eri tilanteissa oppimäärälle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Puhumisen harjoittelun aiheina ovat muiden kurssien aihepiirit. Kurssi vankentaa myös jokapäiväisen elämän kielenkäyttötilanteissa tarvittavaa suullista kielitaitoa. Puhumista harjoitellaan kyseisiin aiheisiin liittyvien tekstien ja puheen ymmärtämistä harjoittavien materiaalien avulla. Opiskelijaa valmennetaan kurssilla ruotsin suulliseen kielikokeeseen.

RUB7 Yhteinen maailma ja kansainvälistyminen
Aihealueita ovat maailmanlaajuiset ilmiöt ja kansainvälinen vaikuttaminen. Kurssilla käsitellään yhteiskunnallisia asioita, päätöksentekoon osallistumista sekä kansainvälistä vaikuttamista ja vastuuta. Kurssilla painotetaan ymmärtämisvalmiuksien lisäämistä entistä vaativamman kieliaineksen avulla.

 

Koulukohtaiset soveltavat kurssit


RUB0 Ruotsin kielen valmentava kurssi    
Valmentava kurssi toimii niveltävänä kurssina siirryttäessä perusopetuksesta lukioon. Kurssilla kerrataan ruotsin kielen perusrakenteita ja sanastoa, jotka  opiskelijan edellytetään osaavan lukioon tullessaan. Opiskelijoille havainnollistetaan myös, mitä kielen opiskelu lukiossa on. Aihekokonaisuuksista korostuvat Hyvinvointi ja turvallisuus sekä Aktiivinen kansalaisuus. Käsiteltävät aiheet liittyvät paljolti normaaliin arkielämään ja sosiaalisiin tilanteisiin.

RUB8 Kulttuurin tekijöitä ja näkijöitä
Kurssilla käsitellään kulttuuria laaja-alaisesti. Aihekokonaisuus ”kulttuuri-identiteetti ja kulttuurien tuntemus” tarjoaa erilaisia näkökulmia kurssin aiheista. Kurssilla painotetaan RUB 7 -kurssin tavoin kielen ymmärtämistä kuuntelun ja tekstien avulla unohtamatta aktiivista kielen tuottamista niin suullisesti kuin kirjallisesti.

RUB9 Ruotsin kielen valmentava kurssi abiturienteille
Kurssilla kerrataan keskeiset rakenteet, tehdään kuuntelu- ja tekstinymmärtämisharjoituksia, perehdytään yo-kirjoituksiin sisältyviin eri tehtävätyyppeihin sekä syvennytään kirjoitelmien laatimiseen. Kurssi tukee aiempien kurssien aihekokonaisuuksia.

RUB10 Vi vågar tala
Kurssin tavoitteena on, että opiskelijan itseluottamus käyttää oppimaansa ruotsin kieltä kasvaa ja vahvistuu ja että hän harjaantuu käyttämään kieltä arkailematta. Erityisesti painotetaan puheen tuottamista unohtamatta kuitenkaan kuullun ymmärtämistä. Keskeisinä työmenetelminä ovat arkielämän tilanteisiin pohjautuvat suulliset pariharjoitukset sekä kirjallisesti suoritettavat sanastotehtävät. Aihekokonaisuuksista kurssilla korostuu aktiivinen kansalaisuus. Opiskelijoiden edellytetään suorittaneen kurssit  RUB 1-5 ennen kurssille RUB8 osallistumista.

bottom of page