Musiikki
Lukion musiikinopetus perustuu ajatukselle, että musiikki on merkittävä osa ihmisen kulttuuria. Musiikinopetus tähtää siihen, että opiskelija tiedostaa musiikkisuhteensa ja syventää sitä. Omakohtainen musiikkisuhde vahvistaa itsetuntemusta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä tukee itsetuntoa. Opiskelija oppii ymmärtämään musiikin monenlaisia ilmenemismuotoja ja merkityksiä. Tehtävänä on tarjota elämyksiä, taitoja ja tietoja, jotka lisäävät opiskelijan musiikillista sivistystä ja rohkaisevat häntä elinikäiseen musiikin harrastamiseen.
Suoritusjärjestys
Pakolliset kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä. Muuten kurssien suoritusjärjestys on vapaa. Musiikin lukiodiplomin kokoaminen pyritään aloittamaan jo ensimmäisenä opiskeluvuotena.
Arviointi
Kurssit MU1-7 arvioidaan numeroin ja MU8-10 suoritusmerkinnällä.
Arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan lähtötaso sekä se, että opiskelijan osaaminen voi ilmetä millä tahansa musiikin osa-alueella. Opiskelijan itsearviointi on myös oleellinen osa arviointia. Musiikissa arvioidaan opiskelijan musiikillista toimintaa koulussa, ei hänen musikaalisuuttaan.
Pakolliset kurssit
MU1 Musiikki ja minä
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija löytää oman tapansa toimia musiikin alueella. Hän pohtii oman musiikkisuhteensa kautta musiikin merkitystä ihmiselle ja ihmisten väliselle vuorovaikutukselle. Hän tutkii omia mahdollisuuksiaan musiikin tekijänä ja tulkitsijana, kuuntelijana sekä kulttuuripalvelujen käyttäjänä. Kurssilla tutustutaan opiskelijoiden omaan ja muuhun paikalliseen musiikkitoimintaan. Opiskelija kehittää äänenkäyttöään ja soittotaitoaan musiikillisen ilmaisun välineenä. Kurssilla syvennetään musiikin peruskäsitteiden tuntemusta käytännön musisoinnin avulla. Opiskelija oppii tarkkailemaan ääniympäristöään ja perehtyy kuulonhuoltoon.
MU2 Moniääninen Suomi
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan suomalaista musiikkia ja vahvistaa omaa kulttuurista identiteettiään. Opiskelija tutkii erilaisia Suomessa esiintyviä musiikkikulttuureja ja niiden sisäisiä osakulttuureja ja oppii ymmärtämään niiden taustatekijöitä, kehitystä ja olennaisia piirteitä. Kurssilla tarkastellaan eurooppalaisen taidemusiikin vaikutuksia suomalaiseen musiikkikulttuuriin. Opiskelussa käytetään monipuolisia työtapoja, erityisesti musisointia ja kuuntelua. Musisoitaessa kiinnitetään huomiota oman ilmaisun sekä kuuntelu- ja kommunikointivalmiuksien kehit-tämiseen. Sisältöjen tulee edustaa eri musiikinlajeja: populaari-, taide- ja perinnemusiikkia.
Syventävät kurssit
MU3 Ovet auki musiikille
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan itselleen vieraita musiikinlajeja ja musiikkikulttuureja sekä ymmärtää musiikin kulttuurisidonnaisuutta. Hän tarkastelee eri musiikkikulttuurien käytäntöjen samankaltaisuutta tai erilaisuutta ja oppii ymmärtämään, miten jokainen kulttuuri määrittelee itse oman käsityksensä musiikista. Kurssilla tutustutaan syvällisesti joihinkin musiikinlajeihin tai musiikkikulttuureihin. Opiskelija kehittää musisointi- ja tiedonhankintataitojaan.
MU4 Musiikki viestii ja vaikuttaa
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu musiikin käyttöön ja vaikutusmahdollisuuksiin eri taidemuodoissa ja mediassa. Opiskelija perehtyy musiikin osuuteen esimerkiksi elokuvassa, näyttämöllä, joukkoviestimissä ja Internetissä sekä tutkii musiikin yhteyttä tekstiin, kuvaan ja liikkeeseen. Sisältöjen tarkastelussa ja työskentelytavoissa painottuu monipuolisuus. Musiikin vaikuttavuutta tutkitaan analysoimalla olemassa olevaa tai itse tuotettua materiaalia.
MU5 Musiikkiprojekti
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhmässä tai itsenäisesti musiikillisen kokonaisuuden, jossa hän käyttää aiemmin hankkimiaan tietoja ja taitoja. Kyseessä voi olla esimerkiksi pienimuotoinen konsertti, ohjelmaa koulun juhliin, äänite tai taiteidenvälinen projekti.
Koulukohtaiset syventävät kurssit
MU6 Akustisen kitaran soittokurssi
Laulujen säestystä kitaralla. Tavoitteena on opetella perussoinnut sekä helppojen melodioiden soitto nuoteista tai tabulatuureista. Tarvittava perusteoria opitaan soiton ohessa. Kurssilla opetellaan myös kitaran perushuolto.
MU7 Bändisoitto/yhtyesoitto
Bändisoittotaidon kehittäminen monipuolisin kokoonpanoin. Perinteiset soittimet kuten rummut, basso, kitara, piano, mutta mahdollisuuksien mukaan myös esim. puhaltimet, jouset, harmonikka ja laulu. Tutustutaan yhtyeissä soittaen pop- rockmusiikin tyylisuuntiin. Tyylilajeja voivat olla esimerkiksi blues, rhythm & blues, heavy, jazz, suomalainen tanssimusiikki, viihdemusiikki, latinalaisamerikkalaiset rytmit, suomirock, country, reggae jne.
Koulukohtaiset soveltavat kurssit
MU8 Kuoro
Monipuolista kuoro-ohjelmistoa 2-4-äänisesti. Lisäksi äänenavausharjoituksia ja äänenhuoltoa. Kuoro kokoontuu yleensä ennen kevät/joulujuhlia yms tilaisuuksia ja harjoittelee esityksen valmiiksi. Kuoro voi myös kokoontua ympäri vuoden kerran viikossa.
MU9 Abien laulu ja soitto
Tarkoitettu erityisesti abeille. Monipuolista soittamista ja laulamista. Valmistetaan mahdollisesti uusien ylioppilaiden esitystä yo-juhlaan.
MU10 Musiikki – tie itsetuntemukseen
Rentoutta ja elinvoimaa musiikista. Kuunnellaan musiikkia ja rentoudutaan musiikin avulla. Tutustutaan myös musiikkiterapian eri muotoihin ja kokeillaan niitä monipuolisesti. Mietitään musiikin vaikutusmahdollisuuksia tunne-elämään ja mielentilaan. Mikä musiikki toimii stimuloijana tai rentouttajana missäkin tilanteissa juuri minun kohdallani? Miten musiikin avulla voi vaikuttaa itsetuntemukseen?
MU11 Musiikin lukiodiplomi
Lähtökohtana on lukion musiikinopetus ja sen tavoitteet ja sisällöt sekä lisäksi koulun ulkopuolinen musiikin harrastustoiminta. Musiikin lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on vähintään neljän musiikin lukiokurssin suorittaminen.
Musiikin lukiodiplomin voi suorittaa vaihtoehtoisesti:
-
Tekemällä näytesalkun (portfolion) lukioaikaisista musiikkiopinnoistaan ja -toiminnastaan (esim. esittäminen, säveltäminen, kuullun analysointi tai kirjoitelma)
-
Tekemällä näytesalkun projektityöstä, jolloin näytesalkku sisältää esim. videoita tai ääninauhoja.
Kummassakin vaihtoehdossa näytesalkkuun sisältyy myös arviointia omasta edistymisestä, musiikillinen elämäkerta ja näytesalkkuun valittujen töiden taustatietoa. Lukiodiplomi arvioidaan numeroarvosanalla sekä sanallisesti ja siitä saa erillisen todistuksen. Arvioinnin suorittavat koulun oma musiikinopettaja sekä ulkopuolinen arvioitsija.