top of page

Äidinkieli

 

Oppiaineena äidinkieli ja kirjallisuus on lukio-opetuksen keskeinen taito-, tieto-, kulttuuri- ja taideaine, joka tarjoaa aineksia kielelliseen ja kulttuuriseen yleissivistykseen. Se saa sisältöjä kieli-, kirjallisuus- ja viestintätieteistä sekä kulttuurin tutkimuksesta. Kielen, kirjallisuuden ja viestinnän tietoja sekä lukemisen, kirjoittamisen ja puheviestinnän taitoja opitaan erilaisissa viestintä- ja vuoro-vaikutustilanteissa.


Äidinkielen ja kirjallisuuden opetus opastaa arvostamaan omaa kulttuuria ja kieltä. Oppiaine ohjaa monikulttuurisuuden ja monikielisyyden ymmärtämiseen ja kielelliseen ja kulttuuriseen suvaitsevaisuuteen.

 

Suoritusjärjestys


Pakolliset kurssit suoritetaan mielellään numerojärjestyksessä.

  • Syventävät kurssit ÄI8 ja ÄI9 suoritetaan pakollisten kurssien jälkeen.

  • Soveltavat kurssit ja syventävät kurssit ÄI7, ÄI10 ja ÄI11 voidaan suorittaa missä opiskelun vaiheessa tahansa, kuitenkin kurssi ÄI0 suoritetaan opintojen alkuvaiheessa.

 

Arviointi


Pakolliset kurssit (ÄI1-6), valtakunnalliset syventävät kurssit (ÄI7-9) ja koulukohtaiset syventä-vät kurssit (ÄI10-11). Ne arvioidaan numerolla (4-10). Koulukohtaiset soveltavat kurssit (ÄI0, ÄI12, ÄI13) arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).


Kurssin alussa sovitaan arvosteltavat suulliset ja kirjalliset suoritukset ja muut arvosteluun liittyvät seikat.

 

Pakolliset kurssit

 

ÄI1 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus

Opiskelijan käsitys kielestä, teksteistä ja niiden tulkinnasta syvenee, ja hänen taitonsa lukea tekstejä kehittyy. Hän osaa jäsentää viestintäympäristöään sekä tunnistaa omia taitojaan puhujana, kuuntelijana, kirjoittajana, lukijana ja median käyttäjänä niin, että hänen viestijäkuvansa tarkentuu.

 

ÄI2 Tekstien rakenteita ja merkityksiä

Opiskelija harjaantuu erittelemään tekstien kieltä, rakenteita ja merkityksiä sekä oppii näkemään tekstin yhteyden kontekstiin ja muihin teksteihin. Opiskelija syventää tekstilajituntemustaan ja kehittyy erilaisten tekstien tuottajana.

 

ÄI3 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa

Opiskelijoiden käsitys kaunokirjallisuudesta, kielen taiteellisesta tehtävästä ja sen kulttuurisesta merkityksestä syvenee.

 

ÄI4 Tekstit ja vaikuttaminen

Opiskelija oppii tarkastelemaan tekstejä ja niiden kieltä erityisesti vaikuttamisen näkökulmasta. Hän perehtyy argumentointiin ja syventää siihen liittyviä tietoja. Hän oppii analysoimaan ja tuottamaan argumentatiivisia tekstejä.

 

ÄI5 Teksti, tyyli ja konteksti

Opiskelija oppii tarkastelemaan tekstejä ja niiden tyyliä siten, että hän osaa ottaa huomioon kontekstin merkityksen tulkinnassa ja tekstin tuottamisessa.

 

ÄI6 Kieli, kirjallisuus ja identiteetti

Opiskelija saa yleiskuvan suomen kielen sekä suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle.

 

Syventävät kurssit


ÄI7 Puheviestinnän taitojen syventäminen
Opiskelija syventää ja monipuolistaa puheviestintään liittyviä tietojaan ja taitojaan sekä oppii arvioimaan puheviestinnän merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä.

ÄI8 Tekstitaitojen syventäminen
Opiskelija kypsyy kohti päättötason tekstitaidon kokeen vaatimuksia. Hän syventää ja monipuolistaa taitojaan analysoida tekstejä ja tuottaa erilaisia tekstitaidon esseevastauksia.  

ÄI9 Kirjoittaminen ja nykykulttuurI
Opiskelijan kriittinen ja kulttuurinen lukutaito syvenee, ajattelutaito kehittyy ja kirjallinen ilmaisu kypsyy kohti lukion päättötason esseekokeen vaatimuksia. Hän perehtyy kulttuuri- ja yhteiskunnalliseen keskusteluun, median ajankohtaisaiheisiin ja nykykirjallisuuteen.

 

Koulukohtaiset syventävät kurssit


ÄI10 Luova kirjoittaminen
Opiskelija tuottaa erilaisia kaunokirjallisia tekstejä. Kurssilla pääpaino on omien fiktiivisten tekstien tuottamisessa. Opitaan prosessimaista työskentelyä hiomalla omaa tekstiä vertaispalautteen avulla.  Vahvistetaan kielellistä ilmaisua ja etsitään omaa kirjallista tyyliä monipuolisten harjoitusten kautta. 

ÄI11 Kirjallisuus ja lukija
Opiskelija syventää ja monipuolistaa omakohtaista suhdetta kirjallisuuteen, oppii ymmärtämään kirjallisuuden merkitystä sekä yksilön että yhteisön kannalta.

 

Koulukohtaiset soveltavat kurssit


ÄI0 Kielen rakenteet ja oikeakielisyys
Opiskelija kertaa kieliopinnoissa tarvittavia keskeisiä tietoja ja taito

ÄI12 Lehtimieskurssi
Opiskelija perehtyy julkaisun tuottamisen eri vaiheisiin.

ÄI13 Kielenhuolto- ja tyylikurssi
Opiskelija vahvistaa ylioppilaskirjoituksissa tarvittavia erityisesti kielenkäyttöön liittyviä kirjoitustaitoja. Kurssilla kerrataan lukion keskeistä kielenhuoltoa ja hiotaan omia tekstejä tyylillisesti. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii hiomaan tekstejään ja syventää taitojaan kirjoittaa kieleltään, tyyliltään ja rakenteeltaan lukion päättötason vaatimuksia vastaavaa tekstiä. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

bottom of page