Yrittäjyysopinnot
Minussako yrittäjähenkeä?
Elämässä taito ja tahto ratkaisevat. Yrittäjyys on osa elämää, sillä pohjimmiltaan kysymys on elämänhallinnan, vuorovaikutuksen ja itsensä johtamisen taidoista, kyvystä innovaatioihin ja muutosten kohtaamiseen. Yrittäjyyspolun tavoitteena on tukea yrittäjyyden kehittymistä toimintatavaksi, jossa asenne, tahto ja halu toimia yhdistyvät tietoihin ja korkeaan osaamiseen. Olemalla aktiivinen ja luomalla toimivia verkostoja vahvistat samalla jatko-opintokelposuuttasi sekä helpotat pääsyäsi työelämään.
Yrittäjyysopintojen tavoite
Yrittäjyysopinnot on kokonaisuus, joka kokoaa yrittäjyyteen ja taloudelliseen toimintaan liittyviä kursseja yhteen.
Yrittäjyysopinnoilla voit vahvistaa jatko-opintokelpoisuutta:
-
Kaupalliseen yliopistokoulutuksen
-
Kaupan ja kulttuurin ammattikorkeakoulutukseen. Esim. Laurean liiketalouden tradenomitutkintoon on mahdollista saada hyväksiluettavia opintoja
-
Mille tahansa ammatilliselle alalle, sillä ammattiosaajat ovat tänä päivänä usein yksityisyrittäjiä.
-
Tukee verkostoitumista opplaitosten, työelämän ja yritysten välillä. Madaltaa kynnystä löytää työtä.
-
Auttaa löytämään opiskelijan omia vahvuuksia sisäisen ja ulkoisen yrittäjyyden näkökulmasta.
-
Antaa kokemuksia tekemällä oppimisesta.
Suoritusjärjestys
Kurssien suoritusjärjestys on vapaa.
Arviointi
Kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä. Suoritettuaan neljä yrittäjyyden kurssia, voi opiskelija saada erillisen todistuksen suorittamastaan opintokokonaisuudesta.
YR1 Minustako yrittäjä - johdantokurssi yrittäjyyteen
Kurssilla tutustutaan yrittämiseen ja yritystoimintaan ja sen perusteisiin sekä teoreettiselta että käytännön näkökulmasta. Tavoitteena on luoda omakohtainen näkemys yrittäjyydestä ja sen merkityksestä yhteiskunnalle ja yksilölle sekä luoda kuva yrittäjyydestä ammatillisena vaihtoehtona. Kurssilla luodaan kontakteja paikallisiin yrityksiin. Kurssin tavoitteena on lisäksi kehittää opiskelijoiden yrittäjämäistä asennetta, luovuutta ongelmanratkaisukykyä sekä aktiivista yrittäjämäistä toimintatapaa.
YR2 Nuori yrittäjä (NY24)
Kurssilla opetetaan, miten yritys perustetaan, paneudutaan yrittäjyyteen, yrittäjyyden perusteisiin ja yritystoiminnan arkeen, sekä tarkastellaan yritysten toimintaedellytyksistä Suomessa. Lisäksi kurssilla kehitetään ryhmäoppimisen kautta vuorovaikutus-, neuvottelu- ja esiintymistaitoja sekä ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi tavoitteena on oppia asettamaan tavoitteita sekä ottamaan vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta. Kurssityönä ideoidaan, suunnitellaan ja laaditaan oma yrityshanke. Toteutetaan NY24-leirina tai projektimaisia työtapoja yhdistelemällä.
YR3 Opi yrittäjän parina - Yritys-TET
Opiskelija tutustuu käytännössä yrittäjyyteen, yrittäjän käytännön työtehtäviin sekä yrityksen arkeen ja näkee samalla yrittäjänä toimimisen todellisena mahdollisuutena ja vaihtoehtona tulevana uravalintanaan.
Kurssin aikana opiskelija suorittaa noin viikon mittainen työelämään tutustumisjakson yrityksessä. Yritykset valitaan opiskelijan suuntautumisen ja kiinnostuksen perusteella mahdollisuuksien mukaan paikallisista pk-yrityksistä. Opiskelija pitää TET-jakson aikana oppimispäiväkirjaa ja laatii jakson päätteeksi arviointiraportin.
YR4 Vuosi yrittäjänä
Kurssin tavoitteena on antaa perustiedot ja taidot yrittäjyydestä sekä rohkaista oman yrityksen perustamiseen. Tavoitteena on, että kukin opiskelija perustaa lukuvuoden ajaksi toimivan yrityksen. Oma NY-yritys toimii opiskelijan oppimispolkuna valmentaen opiskelijaa samalla kohti työelämää. Vuosi yrittäjänä -ohjelma opettaa oma-aloitteisuutta, aktiivisuutta, ongelmanratkaisukykyä, vuorovaikutustaitoja ja esiintymisvalmiutta. Kurssilla kannustetaan opiskelijaa myös sisäiseen yrittäjyyteen. Opiskelun aikana opiskelijat saavat lisäksi kuvan alueen kansallisen ja kansainvälisen tason yritystoiminnasta sekä yrityksen perustamiseen tarvitsemasta verkostosta.
YR5 Sosiaalinen yrittäjyys ja vapaaehtoistyö
Sosiaalisten yritysten tarkoituksena on luoda työpaikkoja erityisesti vajaakuntoisille ja pitkäaikaistyöttömille sekä henkilöille, jotka uhkaavat syrjäytyä yhteiskunnasta. Kurssilla opiskelija osallistuu vähintään kolmeen erilaiseen vapaaehtoistyön muotoon aktiivisena toimijana tai työskentelee sosiaalisessa yrityksessä.
YR6 Yritysprojekti - Oppipoika - Kisälli - Yrittäjä
Opiskelija osallistuu yhteen tai useampaan ohjaajan kanssa yhdessä määriteltyyn yrittäjyyskasvatukseen liittyvään projektiin. Projekti voi olla koulun tapahtuman tai sen osan järjestäminen tiimityönä. Projekti voi myös koostua useamman koulun yhteistyönä toteutettavista projekteista. Projekti voi myös olla opiskelijan jo toimiva yritys, jota hän haluaa edelleen kehittää tai asiakaspalvelun opintokokonaisuus (ASPA).