Historia
Lukion historian opetus luo opiskelijalle edellytyksiä ymmärtää eri aikakausien luonnetta, oman aikansa ongelmia ja muutosprosesseja sekä auttaa häntä hahmottamaan kansainvälistä maailmaa. Historia on yksilöllistä, kansallista ja eurooppalaista identiteettiä luova oppiaine.
Opetuksen lähtökohtana ovat historian luonne tieteenalana ja sen tiedon muodostumisen perusteet. Sen vuoksi huomiota kiinnitetään tietojen kriittiseen pohdintaan ja tulkintaan sekä pyritään ottamaan huomioon ilmiöiden moniperspektiivisyys. Historian keskeisiä käsitteitä ovat aika, muutos ja jatkuvuus sekä syy-yhteydet. Muutoksen analyysia korostavana oppiaineena historia luo mahdollisuuksia käsitellä tulevaisuutta sekä arvioida tulevaisuuteen liittyviä mahdollisuuksia.
Suoritusjärjestys
Kurssien suoritusjärjestys on vapaa. Syventävistä kursseista kurssia HI5 suositellaan suoritettavaksi jo ensimmäisenä opiskeluvuotena Soveltavat kurssit on ajateltu lähinnä ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen suoritettaviksi.
Arviointi
Kurssit HI1-9 arvioidaan numeroin.
Pakolliset kurssit
HI1 Ihminen, ympäristö ja kulttuuri
Kurssi tarkastelee ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta sekä tämän tuloksena tapahtunutta kulttuuriympäristön rakentumista ja kehittymistä esihistoriasta nykyaikaan.
HI2 Eurooppalainen ihminen
Kurssi tarkastelee eurooppalaisen kulttuurin keskeisiä saavutuksia sekä eurooppalaisen ihmisen maailmankuvan muutosta ja sen taustalla vaikuttanutta tieteellistä ja aatehistoriallista kehitystä. Kurssilla tutustutaan eurooppalaisen kulttuurin tuotoksiin erityyppisen historiallisen lähdeaineiston avulla. Kulttuuri ymmärretään laaja-alaisena käsitteenä.
HI3 Kansainväliset suhteet
Kurssi tarkastelee kansainvälisen politiikan keskeisiä tapahtumia, taustoja ja muutoksia 1800-luvun lopulta lähtien. Kurssilla analysoidaan kansainvälisen politiikan ilmiöitä taloudellisen, aatteellisen ja valtapoliittisen kilpailun perusteella. Kurssin keskeisiä tarkastelunäkökulmia ovat demokratia ja totalitarismi, ihmisoikeudet ja ihmisoikeussopimukset, joukkotuhonta, holokausti ja muut kansanvainot äärimmäisyyksien aikakaudella.
HI4 Suomen historian käännekohtia
Kurssin tarkoituksena on analysoida Suomen historian keskeisiä muutosprosesseja ja kehityslinjoja 1800-luvulta nykyaikaan. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat Suomen valtiollisen ja kansainvälisen aseman muuttuminen, muutoksiin liittyvät kriisit, siirtyminen sääty-yhteiskunnasta kansalaisyhteiskuntaan sekä taloudelliset ja kulttuuriset murrokset.
Syventävät kurssit
HI5 Suomen vaiheet esihistoriasta autonomian aikaan
Kurssi tarkastelee Suomen historian keskeisiä kehityslinjoja ennen vuotta 1809 sekä suomalaista kulttuuriperintöä. Kurssiin sisältyy museovierailuja niin Keravalle kuin kauemmas. On myös mahdollista järjestää vierailukäynti esimerkiksi Turkuun tai Tallinnaan, jotka hyvin havainnollistavat muun muassa keskiaikaista elämää ja suomalaisten yhteyksiä muuhun Eurooppaan.
HI6 Kulttuurien kohtaaminen
Kurssilla tarkastellaan valinnaisesti jonkin tai joidenkin kulttuuripiirien ominaispiirteitä ja nykyaikaa sekä kulttuurien välistä vuorovaikutusta. Kulttuuri ymmärretään kokonaisvaltaisena käsitteenä. Käsiteltävät kulttuurialueet valitaan Euroopan ulkopuolelta. Kurssilla voidaan tehdä tutkielma, esitys tai portfolio. Mahdollisuuksien mukaan vieraillaan teemaan liittyvissä museoissa tai näyttelyissä tai jopa elokuvissa.
Koulukohtaiset syventävät kurssit
HI7 Antiikin historia
Kurssilla tarkastellaan antiikin Kreikan ja Rooman historiaa. Pääpaino on aate- ja kulttuurihistoriassa. Kurssilla arvioidaan myös antiikin kulttuurin merkitystä länsimaisen sivistyksen rakentumisessa ja sen jälkivaikutusta eurooppalaisessa kulttuuriperinnössä. Kurssilla toteutetaan opintomatka joko Ateenaan tai Roomaan. Laaditaan tutkielma tai esitelmä jostakin annetusta tai sovitusta aiheesta.
HI8 Suurvaltojen historiaa
Kurssilla tarkastellaan valittujen suurvaltojen vaiheita. Perusoletus on, että käsiteltävät suurvallat ovat Yhdysvallat ja Venäjä, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Kurssia suositellaan kolmannen vuoden opintoihin.
HI9 Historia kerraten
Kurssilla kerrataan keskeiset lukion historian aihealueet ja harjoitellaan vastaamista erilaisiin ainereaalin historian kysymyksiin. Harjoituksissa keskitytään muun muassa teksti- ja kuvado-kumenttien analyysiin ja tulkintaan sekä vastausten jäsenneltyyn esittämiseen. Kurssi on tarkoitettu varsinkin jokaiselle historian ylioppilaskirjoituksissa kirjoittavalle, mutta yhtä hyvin kaikille historiasta kiinnostuneille. Kurssi pidetään juuri ennen ylioppilaskirjoituksia. Se päättyy kokeeseen, joka on ylioppilaskokeen kaltainen ja jolla pyritään siihen valmistautumaan.